Nyulak ivartalanítása az Exo-Pet-ben

Oldal » Tartalom | 2016. január 18. 15:59 | Utolsó módosítás: 2016. február 11. 12:01

Rendelőnk időpont egyeztetés alapján dolgozik, így, amennyiben minket választ, időpontot kell egyeztetni. A műtéteket délelőtt  végezzük, ennek az az előnye, hogy még aznap este hazamehet az állatka. Érkezés általában reggel 8 órára történik. Rövid vizsgálatot  és adategyeztetést követően, átvesszük az állatot, és megkezdődik a műtétre való előkészítése.

A beavatkozás menete bak nyulak esetében:

Előzetes vizsgálat után megkapja a nyugtató-fájdalomcsillapító koktélt, amelynek beadását követően kb. 15 perc múlva először csak oxigént lélegeztetünk be vele egy altató dobozban, majd isofluran gázt hozzákeverve elaltatjuk. A műtéti területről a szőrt leborotváljuk, a bőrt lefertőtlenítjük, majd a herék elülső pólusánál levő 2 apró seben keresztül eltávolítjuk ezeket. A lekötések során felszívódó fonalat használunk, így később nincsen szükség varratszedésre. A műtét során infúziót, fájdalomcsillapítót és bélmozgató injekciót szoktunk még adagolni

A beavatkozás menete nőstény nyulaknál:

Előzetes vizsgálat után megkapja a nyugtató-fájdalomcsillapító koktélt, amelynek beadását követően kb. 15 perc múlva először csak oxigént lélegeztetünk be vele egy altató dobozban, majd isofluran gázt hozzákeverve elaltatjuk. A műtéti területről a szőrt leborotváljuk, a bőrt lefertőtlenítjük, majd hason kialakított seben keresztül eltávolítjuk a petefészkeket és a méhet. A hasfalat a bőr alatti kötőszövetet és a bőrt rétegesen zárjuk. A műtét során infúziót, fájdalomcsillapítót és bélmozgató injekciót szoktunk még adagolni.

A műtét után:

A nyuszik ébredő dobozokba kerülnek, ahol kényelmesen, szem előtt ébredeznek (amelyik nyúlnál szükséges, ott melegítő párnát alkalmazunk). Amikor az állat teljesen felébredt, akkor telefonon értesítjük Gazdáját, és megbeszéljük, mikor mehet haza az állat.Az ébredést követően fontos, hogy a nyúl mielőbb egyen, amennyiben ez nem történik meg, fecskendőből meg szoktuk őket etetni, csak ezután engedjük őket haza.

Otthoni teendők:

-Megfigyelni, hogy a nyúl eszik, iszik, bélsarat ürít
-Amennyiben nem eszik, fecskendős táplálás szükséges lehet a műtétet követő első pár napban
- Otthon szájon át fájdalom csillapító adagolás is szükséges, amit a hazavitelkor adunk oda.
-Varratszedés nem szükséges.
-A műtéti sebet naponta ellenőrizni kell
-Gallért a nyulaknál amikor csak lehet nem alkalmazunk. Azzal a technikával amellyel dolgozunk, a nyulak nem szokták sebeiket nyalni, szétrágni.
-Bármilyen furcsa elváltozás, viselkedés esetén azonnali konzultáció javasolt

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás