SZÍVFÉRGESSÉG KUTYÁKBAN, MACSKÁKBAN ÉS VADÁSZGÖRÉNYEKBEN

Oldal » Tartalom | 2015. március 10. 13:47

SZÍVFÉRGESSÉG KUTYÁKBAN, MACSKÁKBAN ÉS VADÁSZGÖRÉNYEKBEN

 

Mi is a szívférgesség?

A szívférgesség egy súlyos, sokszor halálos kimenetelű, élősködők által okozott megbetegedés, amely már hazánkban is terjedőben van. Az ún. szívférgek (Dirofilaria immitis) okozzák, amelyek a beteg állatok tüdejében, szívében, valamint az ezekhez kapcsolódó nagyerekben élnek, súlyos tüdőbetegséget, szívelégtelenséget és egyéb szervek károsodását okozva.

A szívférgesség kedvenceink közül a kutyákat, macskákat és a vadászgörényeket érinti. Ritkán emberekben is előfordul kevésbé súlyos tüneteket okozva.

A vadon élő húsevők és a kóbor kutyák is ki vannak téve a fertőzésnek, a települések környezetében így fontos fertőzési forrásnak tekinthetőek.

 

Szívférgesség kutyákban

A kutya a szívférgesség természetes gazdája, ami azt jelenti, hogy a benne élő szívféreg lárvák képesek felnőtt férgekké érni és utódokat létrehozni. Amennyiben a fertőzés kezeletlenül marad, a férgek száma folyamatosan nő, akár több száz is lehet. A férgek jelenléte visszafordíthatatlan károsodást okoz a szívben, a tüdőben és a verőerekben. Ennek köszönhetően a fertőzés egészségkárosító hatása az élősködők elpusztítása után is fennmarad. Az előzőekből következik, hogy a szívférgesség elleni védekezés legfontosabb lépése a megelőzés, valamint, ha a fertőzés már fennáll, a mielőbbi kezelés.

 

Szívférgesség macskákban

A macskák szívférgessége nagyban eltér a kutyákétól. A macska a szívféreg ún. atipikus gazdája, aminek következtében a férgek fejlődési alakjai a legtöbb esetben elpusztulnak még azelőtt, hogy ivarérett férgekké válnának. A szívférges cicákban általában 1-3 darab felnőtt féreg van jelen, de sok fertőzött cica szervezetében egyáltalán nincs felnőtt féreg, így a szívférgesség macskákban sokszor nem kerül diagnosztizálásra. Épp ezért fontos tudni arról, hogy macskában akár a lárvák is tudnak súlyos légzőszervi megbetegedést okozni.

Mivel a macskák nem valódi gazdái a szívférgességnek, így náluk gyakrabban fordul elő a férgek más szervekbe vándorlása, mint kutyákban, így a tünetek is szerteágazóak lehetnek.

A kutyákban a felnőtt férgek elpusztítására alkalmas készítmény nem alkalmazható macskákban, így a fentieket is figyelembe véve cicáknál kifejezetten fontos a fertőzés megelőzése.

 

Hogyan történik a szívféreg fertőzés átvitele egyik állatról a másikra?

A szúnyogok fontos szerepet játszanak a szívférgek fejlődési ciklusában. A fertőzött kutyában vagy vadon élő húsevőben élő felnőtt nőstény férgek mikroszkopikus méretű újszülött lárvákat, ún. mikrofiláriákat hoznak létre, amelyek a gazdaállat vérében keringenek. Amikor a szúnyog vért szív egy fertőzött állatból, ezeket az apró lárvákat is felszívja.

A szúnyog szervezetében fejlődési ciklusuk folytatódik, és 10-14 nap alatt ún. fertőző lárvává alakulnak. Amikor ez a szúnyog újra vért szív egy másik kutyán, macskán vagy vadállaton, ezeket a fertőzőképes lárvákat az állat bőrére pottyantja, amelyek a szúrási csatornán át jutnak be új gazdájukba.

Ebben az új gazdában kb. 6 hónap alatt érnek felnőtt szívférgekké, amennyiben a gazda immunrendszere nem semmisíti meg őket. A felnőtt férgek kutyában általában 5-7 (!) évig, macskában 2-3 évig élnek.

A férgek hosszú életkora teszi lehetővé, hogy megelőzés nélkül szezonról szezonra növekedjen a férgek száma az adott gazdaállatban

 

Melyek a szívférgesség tünetei kutyákban?

A fertőzés kezdeti stádiuma tünetmentes vagy enyhe tüneteket okoz. Minél régebbi a fertőzés (vagyis nagyobb számú a jelenlévő élősködő), annál nagyobb az esélye a tünetek megjelenésének. Az aktív vagy súlyosan fertőzött, esetleg más betegségben szenvedő kutyákban súlyos tünetek is megjelenhetnek.

Jellemző tünetek a folyamatosan fennálló köhögés, fáradékonyság (akár kis mértékű testmozgástól), csökkent étvágy, fogyás. Ahogy a betegség előrehaladottabbá válik, szívelégtelenség is kialakulhat, ez sokszor a has megnövekedését okozó ún. hasvízkórral jár. Ha nagyszámú szívféreg van jelen egy kutyában, ezek akár el is zárhatják a véráram útját, így hirtelen keringési összeomláshoz és a vörösvérsejtek széteséséhez is vezethet. Ezen súlyos szövődmény jelei a hirtelen fellépő nehezített légzés, halvány szájnyálkahártya, sötét színű, véres vagy kávészínű vizelet. A férgek sürgős eltávolítása nélkül ezt a legtöbb kutya nem éli túl.

 

Melyek a szívférgesség tünetei macskákban?

A szívférgesség tünetei macskákban nagyon enyhék vagy nagyon súlyosak lehetnek.

Jellemző tünetek a köhögés, asztmaszerű rohamok, vissza-visszatérő hányás; étvágytalanság, fogyás. Elvétve megfigyelhető lehet a mozgás nehezítettsége, ájulás vagy görcsök megjelenése, esetleg a hasban folyadék felhalmozódása.

Sajnos sokszor csak a hirtelen ájulás, hirtelen bekövetkezett elhalálozás lehet az egyetlen tünet.

 

Melyek a szívférgesség tünetei vadászgörényben?

Vadászgörényekben a szívférgesség ritkán fordul elő, megjelenése a kutyákéhoz hasonló. Bennük akár egy darab felnőtt féreg is súlyos keringési és légzőszervi tüneteket okozhat. Emellett komoly tünetekhez vezethetnek a vérárammal tovasodródó leszakadt féregdarabok is, amelyek a tüdőben megakadva annak károsodását okozzák.

A tünetek a következők: levertség, fáradékonyság, nyitott szájjal, ill. kapkodva történő légvétel, halvány vagy szürkés árnyalatú szájnyálkahártya, köhögés.

 

Szívférgek előfordulása emberekben

Általában a bőr alatti kötőszövetben találhatóak, ahol apró csomókat hoznak létre. Általában a fej és a felsőtest (nyak, felső végtagok, mellkas) bőrében, illetve a szemben lokalizálódnak. Belső szervekben ritkán találhatóak meg.

 

Mennyire van kitéve házi kedvencünk a fertőzésnek?

Sajnos hazánkban nincsenek teljesen egyértelmű adatok a szívférgesség előfordulásáról, de az egyértelműen elmondható, hogy folyamatosan terjedő betegségről van szó. Az ország keleti feléről származik a legtöbb bejelentett eset. Budapesten fertőződött házi kedvencről egyenlőre nincs hír.

A fertőzésnek leginkább kitett kedvencek a nedves, erdős területekre, illetve a keleti országrészbe kiránduló vagy ott élő kutyák. A keleti országrészből származó rossz állapotú, mentett kutyusok körében találták a hazai kollégák a legtöbb szívférgességgel fertőzött beteget.

Külföldre kiránduló kedvenceink nagyobb mértékben vannak kitéve a fertőzésnek, ha Dél-Európába utaztatjuk őket, mivel ott az éghajlati sajátosságok méginkább kedveznek a szívférgesség terjedésének.

Amerikában, ahol a szívférgesség már jó ideje mindennapos állategészségügyi probléma, időről időre frissített térképek állnak rendelkezésre az egyes területek fertőzöttségét tekintve, sajnos Európában még nincsenek ilyen naprakész adatok.

 

Mit kell tudnia egy gazdinak a szívférgesség szűréssel kapcsolatban?

A szívférgesség egy súlyos, fokozatosan romló állapottal járó betegség. Minél előbb derül rá fény, annál jobb a gyógyulási esélye az érintett állatnak. Kevés olyan korai jele van a fertőzöttségnek (ha van egyáltalán), amely állatorvosi segítséggel kimutatható. Ehhez vérmintára van szükség, és a vérben jelenlevő mikroszkópikus lárvákat vagy a felnőtt férgekről leváló apró fehérjerészeket tudja kimutatni.

Rendelőnkben végzünk helyben értékelhető a felnőtt nőstény férgeket kimutató gyorstesztet, míg partner laborunkban lehetőség van a mikroszkópikus lárvákat kimutató legmegbízhatóbb, ún. Knott-teszt, valamint további tesztek elvégzésére is.

 

Mikor kell a szívférgesség szűrést elvégeztetni?

Mivel hazánkban nem ismerjük pontosan a fertőzöttség mértékét, a külföldi ajánlások figyelembe vételével határozzuk meg a szűrés gyakoriságát és módját.

Bonyolítja a szűrési eredmények értékelését, hogy hazánkban egy rokon faj, a Dirofilaria repens, az ún. bőrférgesség kórokozója is jelen van, de létezik a kétféle fertőzés elkülönítésére kifejlesztett speciális teszt is. (A bonyodalmat a 2 faj fertőző lárváinak hasonlósága okozza.)

 

Kutyánál, macskánál és vadászgörénynél a szűrés eltérő módon és időben történik.

 

Kutyáknál:

minden kutyát évente érdemes szűrni a fertőző lárvák és a felnőtt férgek vérbeli jelenlétére

 

 • 7 hónap alatti kölyköknél szűrés nélkül is el lehet kezdeni a megelőző kezelést (mivel legalább 6 hónap kell a kimutathatósághoz). 6 hónappal az első preventív kezelést követően szükséges először tesztelni, majd ezt 6 hónap múlva ismételni. Ha ez negatív, akkor évente szükséges újra ismételni a szűrést.
 • A kölykökhöz hasonlóan kell eljárni a korábban szívférgesség megelőzésben részt nem vevő kutyáknál, tehát 6 hónapos időközzel kétszer kell őket szűrni, majd ezt követően évente
 • Ha kimaradt egy ideig a megelőző kezelés, azonnal kell tesztelni, majd 6 hónap múlva ismételni, ezt követően pedig évente

 

Az évente történő szűrésre azért van szükség, hogy lássuk, hogy az általunk alkalmazott megelőző kezelés valóban hatékony-e az adott állatnál. A megelőzésre alkalmazott készítmények nagyon hatékonyak, de még így sem zárható ki 100%-ban a fertőzés veszélye. Amennyiben akár csak 1 adagnyi megelőző gyógyszer kimarad, kedvencünk megfertőződhet. Azt sem lehet teljes mértékben kizárni, hogy kedvencünk esetleg kiköpte a tablettát, vagy lenyalogatta magáról a bőrre csepegtetett készítmény egy részét.

Mivel a kezeletlen fertőzés súlyos megbetegedéshez vezethet, a szűrésre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy mielőbb kiderüljön, ha kedvencünk esetleg szívféreggel fertőzött.

 

Macskáknál

a szívférgesség  kimutatása jóval nehezebb a kutyákhoz képest, mivel a macskákban kisebb az esélye a felnőtt férgek jelenlétének. A fertőző lárvák is ritkán jelennek meg a vérben. Tünetek esetén olyan kiegészítő vizsgálatok, mint szív ultrahang és mellkas röntgen készítése is része a szűrésnek.

 

Vadászgörényekben

is hasonló nehézségei vannak a fertőzöttség kimutatásának a férgek kis száma miatt, illetve a fertőző lárvák is kb. csak az esetek 50%-ában vannak jelen a vérben. A diagnózis felállításában náluk is nagy szerepe van a mellkasröntgennek és a szív ultrahangnak.

 

Mi történik, ha a kutyám szívférgesség teszt eredménye pozitív?

Senki nem szeretné, hogy a kutyája szívférges legyen, de a jó hír az, hogy az időben felismert fertőzés kezelhető. Tüneteket mutató kutyánál az első cél az, hogy a kutyus állapota stabilizálva legyen, majd ezt követően igyekszünk elpusztítani a felnőtt férgeket és fejlődési alakokat a lehető legkevesebb mellékhatás jelentkezése mellett.

 

A soron következő lépések, ha a szívférgesség teszt eredménye pozitív:

 

 • A pozitív (felnőtt féreg kimutatására alkalmas) gyorsteszt eredményt meg kell erősíteni egy más típusú, általában referencia laborban végzett teszttel, mert néha előfordulnak fals pozitív eredmények. Az ismétlésre azért van szükség, mert a szívférgesség kezelése nagyon kockázatos és drága, tehát a lehető legbiztosabban tudnunk kell, hogy valóban ezzel a betegséggel állunk-e szemben.
 • Mozgáskorlátozni kell a kutyát rögtön a diagnózis kimondását követően, még akkor is, ha nagyon aktív kutyusról van szó… Sajnos a fizikai aktivitás megnöveli az esélyét annak, hogy a férgek súlyos kárt tegyenek a tüdő és a szív szöveteiben. Minél súlyosabbak a fennálló tünetek, annál komolyabb mozgáskorlátozásra van szükség.
 • A következő lépés a kutya állapotának stabilizálása. Ez a tünetek súlyosságától függően akár hónapokig is eltarthat.
 • Ezután történhet a kezelés megkezdése. Amennyiben a kezelő állatorvos úgy ítéli meg, hogy a kutya állapota elég stabil ahhoz, hogy meg lehessen kezdeni a felnőtt férgek elleni kezelést, egy több lépcsős kezelési protokollt fog javasolni. A tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató kutyáknak nagyon jó esélye van a gyógyulásra. A súlyosabb tüneteket mutató kutyáknál is van esély a sikeres kezelésre, de itt a kezeléssel járó komplikációknak előfordulásának sajnos nagyobb az esélye. A féreg fertőzöttség mértéke nem mindig korrelál a tünetek súlyosságával, így előfordulhat, hogy a nagy mennyiségű féreggel fertőzött kutyának is alig van tünete a fertőzés korábbi stádiumában.
 • A kezelés eredményének követésére ennek befejezése után 6 hónappal a szűrés ismétlése, majd folyamatos megelőző kezelés a kutya egész életén keresztül, egész évben

 

Mi történik, ha a cicám szívféreg szűrésének eredménye pozitív?

Macskákban a szívférgesség lefolyása, és ezért a kezelése is máshogy zajlik, mint ahogy az a kutyáknál történik. Mivel a macska nem az ideális gazdaállata a szívférgeknek, a fertőzések egy része – az immunrendszernek hála - magától megszűnik, bár ez a fertőzés bizonyos károsodásokat hagyhat hátra a cicák légutaiban. A keringési rendszerbe került férgek is okozhatnak tüneteket, ilyenek a köhögés, zihálás, nehezített légzés. A szívférgek a cicák testének más részeire is elvándorolhatnak, leginkább az agyba, a gerincvelőbe és a szembe, itt okozva a szervekre jellemzően különböző tüneteket.

Amennyiben a felnőtt szívférgek elpusztulnak a cica szervezetében, ennek súlyos komplikációi lehetnek, például súlyos tüdőgyulladás, tüdőembólia

 

Amit várhatunk, ha cicánk pozitív eredményével szembesülünk:

 • Pontos diagnózis. Legtöbbször a cicákban 1-2 felnőtt féreg található, amely nehezíti a diagnózist, azonban a cica méretéhez képest ez a kis mennyiségű féreg is súlyos tüneteket tud okozni. A fertőzöttség kimutatáshoz sokszor nem elegendőek a már ismert tesztek, ezért sokszor mellkasröntgent, szív ultrahangot, esetleg részletes vérkép vizsgálatot is szükséges végezni.
 • Kezelés. Sajnos a kutyákban használt gyógyszer macskákon nem alkalmazható, így csak támogató és tüneti jellegű kezelés alkalmazására van lehetőség, akár kórházi körülmények között. A cél a macska stabilizálása és egy hosszú távú kezelési terv meghatározása.
 • Az állapot követése. Ahogy már korábban is írtuk, a macskák maguktól meg tudnak szabadulni a felnőtt férgektől, de az ezek által okozott károsodás már nem minden esetben fordítható vissza. Amennyiben a cicának nincsenek légúti tünetei annak ellenére, hogy tüdejében férgeket találtak, a mellkas röntgent 6-12 havonta javasolt ismételni. Ha enyhe tünetei vannak, kis adagban adott szteroid hatású gyógyszerekkel csökkenthetőek a férgek által okozott gyulladásos tünetek.
 • A megelőző kezelés fenntartása.

 

Vadászgörények kezelési protokolljáról jóval kevesebb pontos információ érhető el, de jó hír, hogy náluk alkalmazható a kutyákban használt, a felnőtt férgek elpusztítására alkalmas készítmény is. Kis testméretük miatt bizonyos szövődményekre hajlamosabbak, mint a kutyák, így a tüneti és támogató kezelésnek ugyanúgy nagy szerepe van, mint a macskák szívférgességének kezelésénél.

Megelőzésre a vadászgörényeknek is ugyanúgy egész éven keresztül szükségük van, mint a kutyáknak és macskáknak.

 

 

Dr. Csikós Katalin

 

forrás: American Heartworm Society, Association of Exotic Mammal Veterinarians

 

A védekezés és szűrés mikéntjéről az Exo-Pet Állatgyógyászati Centrumban kérhetnek további felvilágosítást.

 

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás