Gőzzük le a meleget

Állatgyógyászati » Centrum | 2014. július 06. 11:20

 

 

 

A nyulak tartására a 18-20 fokos környezet az optimális. Ahogyan nyáron emelkedik a hőmérséklet, a nyulak egyre kellemetlenebb körülmények között találják magukat. A nyári kánikulában nem szabad végignéznünk, ahogyan nyulunk szenved a hőségtől, akár a kertben akár a lakásban lakik.

Nyáron a kertben tartott nyulak körében igen gyakori a hőguta. Ez akkor fordulhat elő, ha a nyuszi kifutójában nincsen hűsölésre alkalmas, árnyékos hely.

A lakásban tartott nyulak is ki vannak téve a hőguta veszélyének, amikor az ablakon besütő nap felmelegíti az esetleg rossz helyre rakott ketrecet.

Amennyiben a nyuszi lakóhelye a nyári időszakban erősen felmelegszik, érdemes elgondolkodni azon, hogyan könnyíthetjük meg számára a meleg napokat. Íme néhány tipp a  kánikula ellen:

  1. ventillátor, légkondicionáló berendezés : ezek használatakor fontos, hogy ne pont a ketrecre legyen irányítva az légáramlás
  2. jégbehűtött vizes palack: törölközőbe csavarva fektessük a nyuszi mellé
  3. vizes fülek: a nyuszik füle erekben gazdag, jó hűtőrendszer, amennyiben ezt bevizezzük, a párolgáshő hűti nyulunkat
  4. friss víz: mindig legyen kedvencünk előtt friss, lehetőleg hűs víz, ezt nyáron gyakran cseréljük
  5. konyhakő és a fürdőszoba kő: ugyancsak jó módszer a test lehűtésére, ha kiengedjük nyulunkat, és hagyjuk, hogy ő keresse meg a hűsebb helyeket a lakásban
  6. amennyiben nincs lehetőség rá, hogy hosszabb ideig a fenti hűvös helyeken tartózkodjon a nyuszi, csempét vagy járólapot betehetünk akár a ketrecébe is

 

Még egy fontos dolog, amit érdemes szem előtt tartani: mindenféle stressz helyzet, utazás, szállítás sokkal jobban megviseli a nyulakat olyankor, amikor az optimálisnál melegebb a külső hőmérséklet. Amennyiben a szállítás, utazás nem kerülhető el, ez mindenképpen légkondicionált járműben, jól szellőző szállító dobozban történjen.

 

 

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás