Atkák a terráriumban

Állatgyógyászati » Centrum | 2013. február 07. 11:11 | Utolsó módosítás: 2013. február 07. 19:59

Atkák a terráriumbanMi az az atka?

Ezek a pici állatok az ízeltlábúak törzsén (Arthropoda) belü a csáprágósok (Chelicerata) altörzsébe tartoznak. Az altörzsön belül a pókszabásúak osztályába (Arachnida), illetve az atkák alosztályába (Acari) sorolják az atka taxonokat. Az atkák alosztálya egy rendkívül fajgazdag taxonómiai kategória, így ennek megfelelően az atkák testfelépítése és életmódja is igen változatos. Jellemző rájuk, hogy lárváiknak 3 pár lába van, míg a kifejlett egyedek 8 lábbal rendelkeznek. Fejük és toruk előtestté olvadt össze, míg zsákszerű potrohukat utótestnek nevezzük. Csápjaik hiányoznak, szájszervük életmódjuknak megfelelően alakul ki.

Atkák a terráriumban

A terráriumunkban többféle atka fajt is találhatunk, ezek közül a leggyakrabban olyanok fordulnak elő, amelyek nem parazitikus (élősködő) életmódúak, hanem a talajban élnek és szerves anyagokkal táplálkoznak.


A hobbitartó szempontjából sokkal fontosabbak az élősködő életmódú atkák, amelyek igen nagy kárt okozhatnak gyűjteményünkben. Leggyakoribb faj a fekete kígyóatka (Ophionyssus natricis), amely kígyókon élősködik ugyan, de ritkán előfordulhat gyíkokon is.


Az Ophionyssus acertinus nagyobb, pirosas színezetű és gyíkokon élősködik.
Ezen a két gyakori fajon kívül körülbelül 250 egyéb atkafaj található meg hüllőkön.


Említést érdemelnek még a bársonyatkák családjába (Thrombiculidae) tartozó ízeltlábúak is, amelyeknek csupán lárvái folytatnak élősködő életmódot.

Az atkák fejlődése

Ahhoz hogy megfelelő módon védekezhessünk az atkák ellen, tudnunk kell, hogy pontosan melyik fajról van szó, hiszen az egyes fajok fejlődése és életmódja igen eltérő lehet.

A fekete kígyóatka fejlődése

A fekete kígyóatka fejlődése bonyolult, sok eltérő életmódú fejlődési alakot számlál (tojás-lárva-protonympha - deutonimpha - imágó). Egy-egy fejlődési alak, vedléssel alakul át a következő stádiumba. A teljes ciklusuk hossza 7-16 nap, amelyet főleg a hőmérséklet és a páratartalom befolyásol.


TOJÁS: A kifejlett atkák a terrárium berendezésein helyezik el kis csomagok formájában petéiket, egyszerre kb. 20 db-ot. A tojások piszkosfehér színűek, 0,3-0,4 mm hosszúak és 0,2-0,3 mm szélesek. 20-30 C fokon kb. 40-50 óra alatt kelnek ki.


LÁRVA: A lárvák aprók, kb. 0,4 mm hosszúak, törékeny testűek, színük egészen világos, lábaik száma 6. A lárvák a kelés helyéhez közel maradnak, nem táplálkoznak, hanem 18-24 óra alatt kb. 75 százalékos relatív páratartalmú térben levedlenek, ezáltal protonymphává válnak.


PROTONYMPHA: A protonymphák csak abban különböznek a lárváktól, hogy 4 pár lábbal rendelkeznek, míg méretük és színük hasonló. Az éhes protonymphák agresszíven keresik gazdájukat. Amennyiben sikerül felkapaszkodniuk egy kígyóra, rögtön a pikkelyek alá és közé férkőznek, és elkezdik a vérszívást. 25C fokon körülbelül 3-7 napig táplálkoznak, majd ezután lemásznak gazdájukról, és meleg, sötét, nedves helyet keresnek maguknak, ahol 12-48 órán belül levedlenek. A protonymphák táplálkozás nélkül akár 31 napig is életben maradhatnak a terráriumban. Ezért van az, hogyha atkás fertőzést tapasztalunk, akkor érdemes a terráriumot teljesen kiüríteni és kitisztítani, valamint teljes talajcserét végezni.

DEUTONYMPHA: Ez a fejlődési alak aktív, szabadon élő, azonban nem táplálkozik. Éppúgy megtalálható a terrárium összes berendezésén, mint magán a gazdaállaton. Ez az állapot 24-26 órán keresztül tart, majd vedléssel végződik, melynek eredménye a kifejlett egyed, más néven imágó.IMÁGÓ: A felnőtt egyedek, az imágók aktívan kutatnak a gazdaállat után, felkapaszkodnak rá, és vért szívnak. A nőstények képesek a testtömegük 1500 százalékát felvenni vér formájában. A testük színe attól függ, hogy mennyi vörösvérsejtet szívtak fel, így lehetnek egészen sötét, szinte fekete színűek, valamint világosabb barnák is. Szabad szemmel jól megfigyelhetőek, ahogyan a kígyók pikkelyei között elhelyezkednek. A felnőtt atkák 25C fokon kb. 4-8 napot töltenek vérszívással. A felnőtt nőstények 2-3 alkalommal táplálkoznak 1-2 hetes intervallumban, miközben a párosodásra is sort kerítenek. Minden egyes szívás után egy-egy nőstény kb. 20 tojást rak le a terrárium berendezési tárgyaira. Táplálkozással, illetve anélkül is, egy felnőtt atka kb. 40 napot képes ideális körülmények között életben maradni.

A bársonyatkák fejlődése

A bársonyatkák fejlődése során a tojásból kikelő lárva élősködő életmódú. Amikor ez a fejlődési alak levedlik, nympha lesz belőle.
A nympha vedlése után pedig kifejlett egyeddé, az imágóvá válik. Az utóbbi, két fejlődési alak nem élősködő, szabadon, a földtörmelékek között él, és önálló, ragadozó életmódot folytat. Tojásaikat is a földbe rakják.
A lárvák 6 lábbal rendelkeznek, és piros színűek. Táplálkozásuk során a bőrbe fecskendezik a nyálukat, melynek hatására az ott található sejtek elfolyósodnak. Ezt az elfolyósodott, pépes állagú folyadékot eszik meg. Ez gyakran irritálja az áldozatot, ugyanis a lárvák nyála viszkető érzést vált ki.

Tünetek

Az atkás fertőzés tünetei a parazita fajától függően igen sokfélék lehetnek.
A nagy számban elszaporodott fekete kígyóatkák kifejlett, teleszívott nőstény egyedei, sőt egyéb fejlődési alakjai is könnyedén észrevehetőek a kígyók bőrének felszínén.
Amikor az atkák még csak kis számban vannak jelen, nem biztos, hogy meglátjuk őket. Ekkor kígyónk viselkedése utalhat a fertőzésre. Testét a terrárium berendezéseihez dörgöli, nyugtalanná válik, nagyon gyakori ilyenkor, hogy feltűnően sok időt töltenek a medencéjükben.
A bársonyatkák csupán lárva állapotukban élnek élősködő életmódot. Könnyedén felismerhetők apró, pirosas-narancssárgás színükről. Gyakran a pikkelyek felületén aktívan mozognak. A nyáluk befecskendezése hasonló tüneteket válthat ki a kígyóink esetében, mint a fekete kígyóatkák megjelenése, tehát dörgölőzést, nyugtalanságot.Károkozás

A fekete kígyóatkák károkozása abban rejlik, hogy nagyon gyorsan szaporodnak, így egy szempillantás alatt képesek több ezren megtámadni kedvencünket.
A nagy számban megjelenő atkák jelentős mennyiségű vért képesek kiszívni áldozatukból, melynek következtében kígyónk vérszegénnyé, legyengültté válhat. Igen gyakori, hogy egy frissen vásárolt, esetleg vadon fogott, illetve rossz körülmények közül származó egyeden már eleve rajta vannak az atkák. Otthon, jó körülmények között ezek aztán elszaporodnak, és a már eleve legyengült kígyó állapotát súlyosbítják.
Éppen ezért a kígyóvásárlás során tüzetesen vizsgáljuk át a kígyó bőrének felszínét, illetve ügyeljünk arra, hogy megbízható helyről vásároljuk meg állatainkat. Az atkák másik kártétele pedig nem más, mint, hogy vérszívásuk során igen sokféle kórokozót juttathatnak be a kígyók szervezetébe, ezáltal különféle megbetegedéseket okozhatnak.
Így hát, ha az atkák megjelennek a terráriumainkban, mindenképpen gondoskodnunk kell a teljes kiirtásukról, különben gyorsan elszaporodva, igen nagy károkat okozhatnak.

Védekezés

Elméleti lehetősége megvan annak, hogy a frissen berendezett terráriumba, magukkal a természetben gyűjtött berendezési tárgyakkal atkákat hurcolunk be. Gyakorlati szempontból ennek esélye azonban igen csekély. Azon hobbitartók, akik jobb szeretnek biztosra menni, a fakérgeket és egyéb berendezési tárgyakat kifőzik, megsütik, illetve valamilyen atkaellenes szerrel kezelik.
Az atkák behurcolásának legnagyobb rizikója akkor merül fel, amikor új egyedet vásárolunk. Megelőzésképpen mielőtt új terráriumába helyezzük állatunkat, lekezelhetjük őt valamilyen atkaellenes szerrel. Ugyanakkor figyelnünk kell arra is, hogy ez szükségtelen stresszt okoz. Kényesebb fajoknál, pont a behelyezéskor nem szívesen kezeljük még pluszban az adott egyedet.
Éppen ezért a körültekintő vásárlás, valamint a karantén jelenthet megoldást.
Amennyiben a baj már megtörtént, az atkákat behurcoltuk, akkor valamilyen atkaellenes szert kel bevetnünk. Érdemes ilyenkor olyan anyagot alkalmazni, amely a kígyókra nem jelent veszélyt, így azok a terráriumukban maradhatnak.Alkalmazható szerek

Piretrin származékok (Neostomosan, Insecticid 2000 stb) bár az atkák elleni küzdelemben igen hatékony és olcsó megoldást jelenthetne, sajnos mégsem alkalmazhatjuk, ugyanis összetevői a hüllőkre mérgezőek. A terrárium berendezési tárgyait se kezeljük vele, ugyanis a berendezési tárgyakon később megülő harmatcseppekből ivó kígyók - a cseppekbe beleoldódott neostomosan-tól is megmérgeződhetnek.

FRONTLINE és az EFFIPRO SPRAY: Fipronil hatóanyagú készítmény, amely hatékonyan elpusztítja a kifejlett atkákat és a fejlődési alakokat is. A kezelés során a spray-ből közvetlenül az állat testére juttatjuk a készítményt, és kezünkkel egyenletesen eloszlatjuk, hogy mindenhová jusson a testükön. A kezelés végén, várjuk meg, míg az anyag megszárad, és vékony réteget képez a kígyónkon.
A száradást két okból kell kivárni, mielőtt visszazárjuk kígyónkat a helyére. Egyrészt, a spray hatóanyaga alkoholban van feloldva, amelyet ha kedvencünk nagy mennyiségben belélegez, elbódulhat, másrészt, hogy a terrárium talajával ne panírozza be magát az állat.
A fürdővizet kb. 5-7 napra vegyük el állatainktól, hogy ne tudjanak belefeküdni, ezáltal lemosni magukról az atkairtót. Természetesen pici itatótálakat behelyezhetünk állatainknak erre az időre.
A kezelés hatására kígyóink bőre tapadóssá, ráncossá válhat, ezt a réteget minél előbb le fogják vedleni. A kezelést két alkalommal érdemes megismételni.
Amennyiben a terráriumot nem ürítettük ki, érdemes az egész terráriumot bepermeteznünk a spray-vel. Ekkor fogjuk látni, hogy nagyobb állomány esetében kevésnek bizonyul bármekkora kiszerelés is…

IVERMEKTIN: Az ivermektin, illetve más avermektin származékok jól használhatók kígyók atkafertőzésének leküzdésére. Magyarországon jelenleg egyedül az SH-Rodemectin spot on nevű készítmény elérhető erre a célra. A készítményből 10 cseppet kell 20ml vízben elkeverni, és ezzel kell az állatokat és a környezetet bepermetezni.

Korábban nagy sikerrel alkalmazhattunk szerves-foszforsav hatóanyagú molyirtó kazettákat a terráriumba függesztve. A hatóanyagot azonban már kivonták a forgalomból és a molyirtó kazetták azóta piretrin származékokat tartalmaznak, így ezek használata nem biztonságos.

 

 

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás