GIF-Tube tartós bőr alatti katéter

Állatgyógyászati » Centrum | 2012. június 22. 10:03 | Utolsó módosítás: 2012. június 22. 10:09

 

A GIF-Tube tartós bőralatti katéter első magyarországi alkalmazása
 
Egy, a közelmúltban beszerzett praktikus eszköz, a tartós szubkután katéter (GIF-Tube) beültetéséről és használatáról szeretnék beszámolni, amely már hazánkban is elérhető.
 
Leggyakrabban idült vesebeteg macskáknál és más, legtöbbször idült betegségben szenvedő állatnál alkalmazzuk a bőr alá történő infúzió beadást, amikor a megfelelő folyadék ellátottság fenntartása már más módon nem valósítható meg.
 
Ezt pár alkalom alatt akár a gazdinak is meg lehet tanítani, és Ő a saját otthonában tudja állatát kezelni. Sok tulajdonos azonban ódzkodik kedvencét tűvel szurkálni, így legtöbb esetben nem marad más, mint heti 2-3 alkalommal felkeresni állatorvosát a kezelésre szoruló kedvenccel.
 
 
De mi van akkor, ha úgy tűnik, hogy az állatnak (és sok esetben a tulajdonosnak is) nagyobb stresszt jelent az utazás és a rendelői környezet, mint a kezeléstől várható előny?
 
Amerikában ezekben az esetekben alkalmazzák a tartós szubkutánt katétert, amely lehetővé teszi az otthoni, fájdalommentes infúzió adagolást. Nem elhanyagolható szempontként, ezek a katéterek több hónaptól akár több évig is bent hagyhatóak, amennyiben nem lép fel fertőzés.
 
Egy visszajáró, idült vesebeteg macska, Lilla infúziós kezelései alkalmával merült fel bennem, hogy mi lenne, ha megpróbálnék beszerezni egy ilyen katétert, mert úgy láttam, hogy a cicának nagy stresszt jelent a rendszeres infúzió beadás.
 
Hosszas internetes keresgélés eredményeként végül sikerült megrendelnem az első GIF-Tube szettet, amely 2 héten belül meg is érkezett. Lilla gazdijával együtt nagy izgalommal vártuk a katéter beültetését.
 
A GIF-Tube-hoz részletes leírás és beültetési videó áll rendelkezésre. Ez alapján általános anesztéziában egy apró seben keresztül könnyedén beültethető volt katéter, amely a nyaktól a gerinc vonala alatt a horpaszig húzódik. A nyakon egy rögzítő lapka segítségével van a bőrhöz rögzítve.
 
A legnagyobb félelmem az volt, hogy vajon nem fogja-e Lilla cica szétvakarni és kiszedni magából a katétert a kiálló részénél fogva. A szakirodalmi ajánlások alapján 4 napig egyre kisebb kötésekkel takartam be a kiálló részt. Legnagyobb meglepetésemre a kötés levétele óta sem piszkálja a macska a katétert!
 
Minden darab katéterhez tulajdonosi tájékoztató áll rendelkezésre angolul. Ezt a gazdinak lefordítottam, aki többszöri rendelői gyakorlást követően már otthon infúziózza a cicát. Lilla súlya a rendszeres otthoni kezelés eredményeként gyarapodni kezdett, és a kiszáradás is megszűnt., nem beszélve arról, hogy a kedve is jó.
 
 
Amire oda kell figyelni a katéterbe történő infúzió adagolásnál, hogy minden alkalommal frissen kibontott, steril infúziós szereléket és infúziós zsákot kell használni. Emellett kéthetente vagy 10 kezelésenként (amelyik előbb van időben) le kell cserélni a katéter kiálló részére a befertőződés meggátolására rácsavart "MicroClave" elnevezésű végdarabot.
 
Érdekesség, hogy már előkészületben van a GIF-Tube vadászgörények számára kifejlesztett verziója is. A gyártó javaslata ennek forgalomba hozataláig a fent bemutatott macskákra kifejlesztett katéter megrövidítése és átalakítása, amennyiben vadászgörények tartós infúziózását szeretnénk megoldani.
 
Dr. Csikós Katalin
 

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás