Belső paraziták (élősködők)

Állatgyógyászati » Centrum | 2011. október 10. 12:03 | Utolsó módosítás: 2011. október 10. 12:29

Belső paraziták (élősködők) kutyákban és macskákban

 

  • Az egyes féregfertőzések oktana és veszélyei
  • A féregfertőzések elleni védekezés lehetőségei
  • Az egysejtű parazitás fertőzések oktana és veszélyei (később)
  • Az egysejtű paraziták elleni védekezés lehetőségei (később)

 

A házi kedvenceikben található legtöbb belső élősködő a férgek vagy az egysejtűek közé tartozik, és állataink bélcsatornájában élősködik. A leggyakoribb férgek az orsóférgek, a kampósférgek, az ostorférgek és a galandférgek.

 

1. Orsóférgesség

Mik az orsóférgek és hogyan terjednek?

Az orsóférgek (Toxocara cati, Toxocara canis) világszerte a kutyák és a macskák leggyakoribb bélben élő parazitái. Az orsóférgekkel fertőzött állatok bélsarukkal ürítik a féregpetéket, amelyek a peteburkon belül lárvákká fejlődnek. Ezek szájon át bekerülve fertőzik meg kedvencállatainkat. Ezt segíti elő a petékkel fertőzött talaj megevése, a fertőzött szőr vagy mancsok lenyalogatása, illetve a fertőzött víz megivása. A féregpeték nagyon ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben, így a környezetben akár két évnél hosszabb ideig is megőrizhetik fertőzőképességüket!

Milyen veszélyekkel jár az orsóférgesség kedvenceinkre és az emberekre?

Az orsóférgekkel fertőzött szuka kutyák átadhatják kölykeiknek a fertőzést akár már a születés előtt is, vagy később az anyatejjel.

A fertőzött macskák csak a születés után, az anyatejen keresztül tudják megfertőzni kölykeiket.

A kutya és macskakölykök a legfogékonyabbak az orsóférgességre. Mivel ezek a férgek a vékonybélben élősködnek, ezért elvonják a táplálékot a fejlődésben levő kölyköktől, akikben alultápláltság és emésztési zavarok alakulhatnak ki. Az orsóférgek fejlődésük során elvándorolhatnak a szervezet különböző részeibe, így a légutakba is. Ennek következtében fiatal állatokban akár súlyos légzőszervi problémákat, így tüdőgyulladást is okozhatnak.

Az orsóférgesség zoonózis, tehát állatról emberre is átterjedő betegség. Az emberi fertőződés legfőbb forrásai a már lárvákat tartalmazó peték véletlenszerű megevése vagy a lárvák bőrön át való bejutása szervezetünkbe. Egy gyakori példa erre a kisgyermekek megfertőződése az ürüléket tartalmazó homokozóból, ahol a gyermek kezére féregpete kerülhet.

Amennyiben emberekben az orsóféreg lárvafertőzés kezeletlenül marad, a lárvák a szervezet különböző részeire vándorolhatnak, ahol súlyos problémákat, pl. tüdő-, máj- vagy agykárosodást okozhatnak. Amennyiben a lárvák eljutnak a szembe, visszafordíthatatlan, részleges vakságot is okozhatnak.

Figyelem! A házikedvencekben élősködő orsóférgek emberben nem fejlődnek féreggé, így, amennyiben gyermekeink székletében férgeket látunk, azt semmiképpen nem okozhatta állatoktól való fertőződés, hanem az ember saját orsóférge (Ascaris  lumbricoides).

 

2. Kampósférgesség

Mik a kampósférgek és hogyan terjednek?

A kampósférgek (Ancylostoma caninum) a kutyák második leggyakoribb bélrendszeri parazitái, amelyek macskában is előfordulnak (Ancylostoma tubaeforme és az Uncinaria stenocephala), de ritkábban.

Kedvencállataink fertőződése a lárvák bőrön vagy a szájszélen keresztül való bejutásával történik. A fertőzött szuka kutyák az anyatejjel is megfertőzhetik kölykeiket. Ez a fertőződési mód macskákban nem fordul elő.

Milyen veszélyekkel jár a kampósférgesség kedvenceinkre és az emberekre?

A kampósférgek veszélyes paraziták, mivel szájszervükkel kilyukasztják a bélnyálkahártyát és vért szívnak. Az orsóférgekhez hasonlóan a kutya- és macskakölykök a leginkább hajlamosak a fertőződésre, és ennek következtében súlyos megbetegedések kialakulására. Amennyiben kedvenceink nem részesülnek megfelelő féreg elleni kezelésben, a fertőzöttség akár életveszélyes vérveszteséghez, gyengeséghez és alultápláltsághoz vezethet.

A kampósférgesség is zoonózis, az orsóférgeséghez hasonlóan. Az emberi fertőződés legfőbb forrásai a már lárvákat tartalmazó peték véletlenszerű megevése vagy a lárvák bőrön át való bejutása szervezetünkbe.

Emberekben a kampósférgesség általában akkor okoz egészségügyi problémát, ha a lárvák az emberi bőrön keresztül hatolnak be. Ebben az esetben súlyos viszketegséget okoznak, és vándorlásuk helyén alagútszerű, vörös színű területeket hoznak létre a bőrben. Amennyiben szájon át kerülnek szervezetünkbe a lárvák, bélrendszeri problémákat okozhatnak.

 

3. Ostorférgesség

Mik az orstorférgek és hogyan terjednek?

Ezek a férgek ostorszerű formájukról kapták a nevüket, 3-8 cm hosszú, sárgásfehér színű férgek. Kutyákban és macskákban a Trichuris vulpis fordul elő.

Az ostorférgekkel fertőzött állatok bélsarukkal ürítik a féregpetéket, amelyek a peteburkon belül lárvákká fejlődnek. Ezek szájon át bekerülve fertőzik meg kedvencállatainkat. Ezt segíti elő a petékkel fertőzött talaj megevése, a fertőzött szőr vagy mancsok lenyalogatása.

Milyen veszélyekkel jár az ostorférgesség kedvenceinkre és az emberekre?

Az ostorférgek a kampósférgekhez hasonlóan belefúródnak a bél nyálkahártyájába, és ott vért szívnak. Ennek ellenére kevésbé veszélyesek, és a fertőzöttség legtöbbször tünetmentes marad.

Az ostorférgek ritkán okoznak súlyos fertőzöttséget. Ebben az esetben hasmenést, fogyást és a bélnyálkahártyán keresztül vérvesztést okoznak.

Az ostorférgek lárvái ritkán fertőznek meg embert a véletlenszerű elfogyasztást követően.

 

4. Galandférgesség

Mik a galandférgek és hogyan terjednek?

A galandférgek vékony, lapos élősködők, testük ízekből áll. A kutyák és a macskák fertőződése a galandférgekkel fertőzött bolhák és tetvek, egyes galanféregfajoknál fertőzött rágcsálók elfogyasztásával történik.

Milyen veszélyekkel jár a galandférgesség kedvenceinkre és az emberekre?

A galandférgek a vékonybélben élnek, ahol elvonják a tápanyagokat a fertőzött állat által megevett táplálékból.

A fertőzöttséget általában úgy veszik észre az állattartók, hogy a végbélből kiürült galandféreg ízek megjelennek a fertőzött kutya vagy macska szőrén, a farok alatt, vagy ürülhetnek a bélsárral. Ezek a galandféreg ízek leginkább egy ellapított rizsszemhez hasonlítanak.

Emberekben a galandférgek lárvái okozhatnak kártételt, bizonyos fajokkal való fertőződés esetén.

 

Hogyan előzhetjük meg a féregfertőzéseket?

Rendszeresen elvégzett féreghajtással.

Annak eldöntésére, hogy az Ön kedvencének milyen féreghajtási programra van szüksége (tehát, hogy milyen készítménnyel, milyen gyakran kell őt féregteleníteni), rendszeres bélsárvizsgálat szükséges.

 

Milyen időközönként érdemes bélsárvizsgálatot végeztetni?

Minden kölyök állatnál, illetve felnőtt állatoknál évente egy alkalommal.

 

Általános féreghajtási terv

(abban az esetben, ha nem végezteti el kedvence bélsarának vizsgálatát):

  • A kölyök 2-3 hetes korában (kutyánál 2, macskánál 3 hetes kortól)
  • Ezt követően 2 hetente, a kölyök 3 hónapos koráig
  • Majd havonta 6 hónapos korig
  • 6 hónapos kortól 3 havonta

Emellett kutyáknál minden veszettség elleni oltás alkalmával kötelező a féreghajtás valamilyen széles spektrumú féreghajtó szerrel.

(A széles spektrumú azt jelenti, hogy galandférgek ellen is hatékony, tehát praziquantel tartalmú féreghajtó tablettát kell alkalmazni.)