Kullancsok és az általuk terjesztett betegségek

Általános jellemzés

A kullancsok vérszívó életmódú, ízeltlábú külső élősködők (ektoparaziták).

Rendszertanilag az Ízeltlábúak törzsébe (Arthropoda) azon belül a Pókszabásúak osztályába (Arachnida), az Atkák alosztályába (Acari) és végül a Kullancsfélék rendjébe (Ixodidae) tartoznak.

Hazánkban a következő fajok fordulnak elő leggyakrabban: közönséges kullancs (Ixodes ricinus), kutya kullancs (Dermacentor reticulatus), barna kullancs (Dermacentor marginatus), és a Haemaphisalis punctata.

Fejlődésük

(tojás-lárva-nympha- adult)

A kullancsok fejlődéséhez szükség van egy gazdaállat (kutya, macska, őz, szarvas, ember stb) vérére. Fejlődésmenetükre jellemző, hogy úgynevezett részleges átalakulással történik. A tojásokból kikelő első fejlődési alak a lárva, amely vérszívás és vedlés után nympha lesz, a nympha, ugyancsak vérszívás és vedlés után kifejlett egyeddé (adulttá) alakul. Attól függően, hogy az adott kullancs hány állatfajon szív vért fejlődése során, egy- kettő-, illetve háromgazdás fajokat különíthetünk el. Magyarországon kettő- és háromgazdás fajok élnek.

Hogyan ismerjük fel a kullancsokat?

A kifejlett kullancsok könnyen felismerhetőek. Testük barnás vagy szürkés színű, zsákszerű. 4 pár lábuk van, átlagosan 2-6 mm hosszúak, de vérszívás után a nőstények akár az 1-3 cm-es méretet is elérhetik. A hímek és a nőstények között ivari kétalakúság figyelhető meg: a háti pajzs (scutum) a hímeknél sokkal kiterjedtebb, mint a nőstényeknél.

A lárvák 1mm hosszúak, tojásdad alakúak és 3 pár lábuk van.

A nymphák 4 pár lábbal rendelkeznek, és kinézetre csaknem megegyeznek kifejlett társaikkal.

Hogyan támadnak a kullancsok?

A kullancsokat általában erdők szélén, tisztásokon, réteken, dús aljnövényzettel, hosszú fűvel borított területeken szedik össze gyanútlan háziállataink. A kullancsok ugyanis magasabb növényekre, fűszálakra felmászva lábaikat kiterpesztve várakoznak, hogy ráakaszkodhassanak egy éppen arra kóborló gazdaállatra.

A kullancsok a vérszívás kezdetén egészen kicsik is lehetnek, emberi szemmel fel sem tűnnek, különösen a hosszú szőrű állatokon. Miután felkapaszkodtak a gazdaállatra, igen fejlett hő és kémiai érzékszerveikkel olyan területet keresnek, amit az áldozat nehezen ér el, és lehetőleg vékony bőrrel fedett (pl. fülek töve). Itt aztán megtelepszik, szájszervét beleszúrja a bőrbe és elkezdi szívni a vért. Pár nappal később - különösen a kifejlett nőstény egyedek - akár borsónyi-babnyi méretűre duzzadhatnak. Ekkor már könnyedén észrevehetőek. A nőstények, miután teleszívták magukat, kipottyannak gazdájukból, alkalmas helyet keresnek tojásaik lerakásához, majd elpusztulnak.

 

KULLANCSOK ÁLTAL TERJESZTETT BETEGSÉGEK

Háziállataink számára a kullancsok vérszívása nem jelent kiemelkedően nagy veszélyt, hiszen a vérveszteség még több kullancs esetében is elhanyagolható. A vérszívás közben a kullancs a megemésztett vért visszaöklendezi a szívási csatornán keresztül a gazdájába, mivel nincs végbélnyílása, ahol kiüríthetné végtermékeit. A visszaöklendezéskor különféle kórokozókat juttathat be a gazdaállatba. Ez az, ami igen veszélyes lehet.

A kullancsok sok betegséget terjeszthetnek, melyek közül háziállataink szempontjából kiemelkedően fontos a babesiosis és a Lyme-kór.

Babesiosis

A babesiosis kedvencállataink közül kutyában fordul elő. Hazánkban egy Babesia canis nevű egysejtű vérparazita okozza, amelyet az ún. kutya kullancs (Dermacentor reticulatus) terjeszt. A parazita fejlődése a vörösvérsejtekben történik. Ennek következtében a vörösvérsejtek szétesnek, ami hemolitikus anémiához (vagyis a vörövérsejtek szétesése miatt kialakult vérszegénységhez) vezet. Ezt súlyosbíthatja, ha a kutya szervezete az immun rendszer rendellens működése miatt a parazitával fertőzőtt saját vörövérsejtjeit idegenként ismeri fel, mert ez további vörövérsejt széteséshez vezet.

A babesiosinak per(akut) és krónikus lefolyását ismerjük.

Akut esetben (3-20 napos lappangási idő után) láz, elesettség, vérszegénység, felgyorsult szívverés és légzés, vérfesték vizelés (barnás vizelet), esetenként lép és máj megnagyobbodás, enyhe nyirokcsomó megnagyobbodás, sárgaság, hányás, esetleg idegrendszeri tünetek (hátsó testfél gyengeség, helyzetérzékelési zavar) alakulhatnak ki.

Perakut esetben akár hirtelen elhullás is előfordulhat, mielőtt bármilyen szokatlan tünetet észlelnénk.

Gyakori szövődmény a heveny veseelégtelenség, de egyéb szövődmények is előfordulhatnak.

Idült esetben hetekig, hónapokig tartó vissza-visszatérő hőemelkedés, láz, fokozatos lesoványodás és vérszegénység alakul ki.

A betegség megállapításához vérvizsgálat szükséges, de a vérleletet mindig a klinikai tünetek tükrében kell értékelni.

A babesiosis kezeléséhez speciális gyógyszerre van szükség, emellett a szövődmények megelőzése végett legtöbbször infúziós terápia is szükséges.

A szövődménymentes esetek általában jól gyógyulnak, ezért fontos a mielőbbi állatorvosi ellátás.

Kutyák Lyme kórja, Borreliózis

Ezt a betegséget a Borrelia burgdorferi nevű spirocheta baktérium okozza, amelyet a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) terjeszt. A Borrelia átoltásához a fertőzött kullancsnak legalább 50 órán át állatunkon kell tartózkodnia.

Kutyákban a Lyme kór lefolyása eltér az embereknél tapsztaltaktól. A legtöbb fertőzött állaton sosem alakulnak ki klinikai tünetek. Amennyiben mégis, ezek leggyakrabban a sokízületi gyulladás és a veseelégtelenség.

A betegség leggyakoribb tünete az általában akut módon jelentkező sokízületi gyulladás, amelyet okozhat közvetlenül a Borellia, de kialakulhat az ún. immunkomplexek lerakódásától is, amelyek a fertőzés hatására szervezet válaszreakciójaként jönnek létre.  A vándorló sántaság és az ízületek duzzanata mellett láz, a nyirokcsomók megnagyobbodása és étvágytalanság kísérhetik.

A Borrelia-fertőzés következtében kialakulhat fokozatosan súlyosbodó veseelégtelenség, amely ugyancsak a szervezet válaszreakciójaként kialakuló immunkomplexekre vezethető vissza. Ezek a vesében lerakódva károsítják annak kiválasztó funkcióját, és így fokozatosan súlyosbodó urémiát, fehérje-vizelést, ödémát, végül pedig az állat elhullását okozhatják.

Sokkal többször diagnosztizálnak Lyme-kórt kutyákban, mint ahogy az valójában előfordul. Nagyon sok a Borreliát tünetmentesen hordozó állat, ezért a betegség megállapításához a laboratóriumi vizsgálatok és a klinikai tünetek együttes értékelése szükséges. Ehhez általában szükség van az érintett ízületekből vett ízületi folyadék minta vizsgálatára, illetve speciális vérvizsgálat elvégzésére.

A Lyme-kór sikeres kezeléséhez elengedhetetlen az időben történő felismerés. Ebben az esetben hosszú távú antibiotikum terápia szükséges.

Ritkán előfordulhat, hogy a Borreliák az emberi Lyme-kórhoz hasonlóan szívizom gyulladást okoznak. Ennek gyanújakor a vérvizsgálat mellett  kardiológiai kivizsgálás is szükséges, ill. a kezeléshez  is szükség lehet speciális gyógyszerekre az antibiotikumok mellett.

Nagyon ritka, hogy az ízülegyulladás és a láz mellett a Borreliák idegrendszeri tüneteket is okoznak, bár embereknél ez gyakori szövődmény. Ilyenkor viselkedésbeli változások, agresszió vagy görcsök jelentkezhetnek. Ennek diagnosztikájához szükséges az agy-gerincvelői folyadék vizsgálata is a vérvizsgálat mellett. Kezelésére speciális antibiotikum szükséges, amely a vér-agy gáton is átjut.

A kullancsok eltávolítása

Amennyiben kedvencünkön kullancsot fedezünk fel, a legbiztosabb megoldást az azonnali eltávolítás jelenti. Speciális kullancs eltávolító kanál vagy csipesz segítségével ragadjuk meg a kullancs kiálló részét és egy biztos mozdulattal vagy csavaró mozdulattal húzzuk ki a bőrből. Figyeljünk oda a kihúzáskor, hogy ne nyomjuk meg a kullancs potrohát, mert akkor az esetlegesen fertőzött béltartalom a szúrási csatornán keresztül kedvencünk szervezetébe kerülhet. A kihúzást követően a kullancsot pusztítsuk el.

Gyakran előfordul, hogy a kihúzás következtében a kullancs feje beleszakad a bőrbe. Ez nem feltétlenül jelent problémát, mert legtöbb esetben az idegen részek pár nap alatt kilökődnek a bőrből. A kullancs helyén gyakran kisebb tömött, borsnyi duzzanat alakul ki, amely pár hét alatt ugyancsak eltűnik; ez nem más, mint helyi reakció a kullancs szívására.

Amennyiben kedvencén pár napon belül kullancsot talált, és az állat bágyadt, lázas vagy egyéb tüneteket mutat, haladéktalanul keresse fel állatorvosát!

Védekezés, megelőzés

A „kullancsok ellen” nem gyártanak védőoltást. A kullancsok által terjesztett betegségek némelyike ellen azonban igen. Lyme kór ellen már régóta létezik védőoltás, de az általa nyújtott védelem nem minden esetben elegendő a fertőződés elkerüléséhez.

Az utóbbi évben hazánkban is megjelent a babesiosis elleni vakcina, de az ár és az ígért hatékonyság nem áll egyenes arányban egymással. Az oltásokkal kapcsolatban kérje ki állatorvosaink véleményét.

Célravezető tehát a megelőzés. Megfelelő minőségű nyakörvekkel, spray készítményekkel valamint úgynevezett spot-on cseppek alkalmazásával hatékonyan védekezhetünk, bár sajnos egyik készítmény sem nyújt 100 százalékos védelmet.
Ezen készítmények alkalmazása mellett nagyon fontos, hogy minden séta után vizsgálja át kedvence szőrzetét az esetlegesen jelenlévő és látható kullancsok megtalálása végett.

Sok kullancs ellenes készítmény nem csak kullancsok, hanem bolhák sőt, akár szúnyogok, legyek és egyes férgek ellen is védelmet biztosít. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, melyik készítményt válasszuk, át kell gondoljuk, hogy pontosan mi ellen, mennyi ideig, milyen körülmények között (milyen területen sétálnak, megy-e vízbe a kutya), milyen módon (csepp vagy nyakörv) kívánunk védekezni. Az alábbi kis összefoglaló segít abban, hogy adott esetben melyik szert alkalmazzuk, de a legbiztosabb, ha vásárláskor kikéri állatorvosa véleményét.

Kullancs elleni készítmények

A kullancsok elleni védekezés során nagyon fontos, hogy kedvencünk fajának, korának és testméretének megfelelő állatgyógyászati készítményt alkalmazzunk! Különösen figyeljünk oda macskák kezelésénél, mert a kutyák számára gyártott készítmények macskákra nem használhatóak, sok esetben mérgezőek is!

A Frontline spray fipronil hatóanyagú készítmény, mely alkalmas súlyos fertőzöttség gyors kezelésére (4 órán belül hat) valamint alkalmazható egészen fiatal állatokon is (2 napos kortól). Fontos, hogy használatakor teljesen át kell nedvesíteni a kezelt állat szőrét, mert a készítmény csak akkor hatékony. Egy kezelés kutyák esetében 1 hónapos védelmet nyújt bolhák ellen, és egy hónapig hat kullancsok ellen.

Frontline spot on: A spot on készítmények működésének lényege, hogy a hatóanyag nem csak a cseppentett bőrfelületen hat, hanem felszívódik a bőr faggyúmirigyeiben, és így a teljes bőrfelületen aktív a paraziták ellen, amikor azok vért szívnak, a vérrel felvett fiproniltól pusztulnak el. Tehát, a készítmény nem akadályozza meg a kullancsok és bolhák csípését. A készítmény 8 hetesnél idősebb kutyákon alkalmazható, 1 hónapig kullancs, 2 hónapig bolhák ellen biztosít védelmet. Macskák esetében kullancs ellen 4, bolhák ellen 4-5 hétig tartó védelmet nyújt. A frontlie spot-on kezelés után már 24 órával hatékony, ugyanakkor a kezelés előtt 48 órával nem célszerű fürdetni a kezelendő állatot.

Frontline combo: Hatása és alkalmazása megegyezik a többi Frontline termékkel, viszont pluszban tartalmaz még egy olyan anyagot is mely a bolhák petéinek és lárváinak fejlődését gátolja.

A Kiltix nyakörv kizárólag kutyákon alkalmazható. Hatóanyagai a propoxur és a flumetrin. A nyakörv anyagai az állat mozgása során eljutnak a testfelület minden pontjára. A nyakörv felhelyezését követően 24 órán belül hatékony, egyetlen kritérium az, hogy folyamatosan viselnie kell a kutyának. A nyakörv 7 hónapon keresztüli védelmet nyújt a kullancsok és bolhák ellen.

Az Advantix spot on imidakloprid és permetrin tartalmú készítmény, mely kizárólag kutyákon alkalmazható. Az advantix kullancsok, bolhák, szúnyogok, lepkeszúnyogok és legyek ellen 3-4 hétig biztosít védelmet. Repellens hatású készítmény, ami azt jelenti, hogy a kezelést követően 24 órán belül megakadályozza, a fent felsorolt izeltlábúak támadásait. Tehát a kullancsok, bolhák, szúnyogok még a vérszívás előtt elmenekülnek az advantixal kezelt kutya szőréről, majd ezt követően elpusztulnak.

Az Ex-spot egy permetrin hatóanyagot tartalmazó készítmény, mely ugyancsak kutyákon alkalmazható A hatóanyag repellens hatású, tehát használata után megakadályozza a vérszívást, ugyanis a parazitákra rendkívüli taszító hatással van. Két hetes kortól alkalmazható. A kezelést követően 24 órán belül hat és 4 hétig tartja távol a bolhákat és a kullancsokat.

A Scalibor nyakörv bolhák ellen nem hatékony, kullancsok és lepkeszúnyogok ellen viszont kiváló védelmet nyújt. A nyakörv deltametrin hatóanyagú, mely a felhelyezés után szétterjed a bőr zsírszövetében, és folyamatos hatást biztosít. Nem csupán repellens hatású a kullancsokkal szemben, valamint el is pusztítja azokat.

A fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése vagy észrevétele van, forduljon hozzánk bizalommal!