Bolhák

 

A bolhák általános jellemzése

A bolhák ízeltlábú élősködők, fajaik között nincs szoros gazda fajlagosság. Rendszertanilag az Ízeltlábúak törzsébe (Arthropoda), a Rovarok osztályába (Insecta) és azon belül a Bolhák rendjébe (Siphonaptera) tartoznak. Állatorvosi szempontból a kutya bolha (Ctenocephalides canis) és a macskabolha (Ctenocephalides felis) jelentősek

A bolhák könnyen felismerhető, 1-6 mm-es, barnás színű ízeltlábúak. Testük oldalirányban lapított, ennek köszönhetően a szőrszálak között igen hatékonyan és gyorsan mozognak. Ha a bolhákat elkapjuk és kivesszük a szőr közül, sima felületre helyezve, egészen magasra képesek felugrani, ugyanis 3. pár lábuk közül az utolsó pár, különösen fejlett ugrólábbá alakult.

 

Fejlődésük

(tojás-lárva-báb- adult)

A bolhák teljes átalakulással fejlődnek. A nőstény bolha kicsiny, 0,3-0,5 mm átmérőjű fehér tojásokat rak, melyek a szőr közül lehullanak a gazdaállat környezetébe, leggyakrabban azok pihenő, alvóhelyére, fészkébe.

 

A tojásból kikelő lárva leginkább a légynyüvekhez hasonlít, csak azoknál sokkal kisebb (2-5 mm). A lárvák sötét, párás környezetben fejlődnek, szerves törmelékkel táplálkoznak, valamint több fajnál ismert az is, hogy a lárvák, a kifejlett bolhák lehullott ürülékét (mely apró alvadt vérdarabkákhoz hasonlít a legjobban) fogyasztják.

A lárvák két vedlés után bábozódnak be, szívós kokont szőnek a báb köré, mely megvédi őket a környezeti hatásoktól. Így -báb állapotban- viszonylag sokáig képesek várakozni a megfelelő pillanatra. Ez a pillanat valamilyen inger formájában éri a bábot, ami a gazdaállat közelségét jelzi. Ilyen inger lehet a hőmérséklet emelkedése, nyomás, vagy a levegő szén-dioxid koncentrációjának növekedése. A báb fala erős anyagból készül, igen ellenálló, így azt hagyományos bolhairtó szerekkel nem lehet elpusztítani. Ezt lényeges tudni, ha bolhásság gyanúja merül fel, hogy megfelelő módon tudjunk védekezni ellenük, ne lepődjünk meg, ha pár várakozó báb akkor kel ki, amikor már azt hittük megszabadultunk a kártevőktől.

A bábból kikelt kifejlett bolhák minél előbb gazdaállatukra jutnak, és megkezdik életüket annak bundájában, a szőrszálak sűrűjében. A kifejlett bolhák fajtól és körülményektől függően körülbelül 3 hétig élnek, és ez alatt a nőstény egyedek naponta 45-50 tojást, egész életük során pedig, akár 600 tojást is lerakhatnak.

 

Hogyan ismerhetjük fel őket

Erős fertőzöttség esetén a bolhákat kedvenceink szőrét széthajtva, illetve a szőrrel kevésbé borított területeken, főleg a hasi oldalon fedezhetjük fel. Kismacskáknál gyakori, hogy amikor felemeljük őket, a hasukon több száz bolha igyekszik elmenekülni a fény elöl a szőrrel sűrűbben borított, biztonságosabb területek felé.

A bolhákat enyhe fertőzöttség esetén különösen nagytestű, hosszúszőrű állatainkon nehéz megtalálni, ilyenkor gyakran a kisfésült szőrre ragadt vöröses színű, kifli alakú, apró bolhaürülékek kelthetnek gyanút a fertőzöttségre.

Ha a kifésült bolhaürüléket nedves papírtörlőre helyezzük, hamarosan vöröses színű udvar jelenik meg körülötte, amelyet az ürülékből kioldódott vér okoz.

Egyéb tünetek közé tartozik a viszketés, a bőr rágása, valamint a szőrrel nem fedett területek kipirultsága is, amely egyidejű bolhanyál allergia esetén különösen súlyossá válhat.

 

Hol fertőződnek?

Kedvenceink gyakorlatilag bárhol fertőződhetnek, ahol előfordulnak bolhák, illetve bolhával fertőzött állatok. Gyakran előfordul, hogy egy másik állat fészkéből, alvóhelyéről szedik össze állataink a bolhákat.

Sokszor nem gondolunk arra, hogy állataink otthon is vissza tudnak fertőződni, amennyiben nem volt megfelelő a bolha elleni kezelés, vagy nem minden állat kapta meg a bolha elleni készítményt.

 

Terjesztett betegségek

A bolhásság több szempontból nem kívánatos dolog. Egyrészt már csak pár bolha jelenléte is igazán kellemetlen érzéssel jár háziállatunk számára. Fiatal, illetve öreg állatok súlyos fertőzöttsége esetén akár vérszegénységet (anaemiát) is okozhatnak a tömegesen megjelenő vérszívók.

Kedvenceink gyakran allergiásak a bolhák nyálára, és ez akár egy bolha csípését követően is kialakulhat. A szervezetben zajló túlérzékenységi reakció eredménye az allergiás bőrgyulladás. Ezkutyáknál leggyakrabban a hát-ágyéki részen, valamint a faroktövön jelentkező nedvedző bőrgyulladás formájában figyelhető meg. Ezt a részt az állat véresre vakarja-rágja, az adott területen a szőr csapzott és nedves a rákerült nyáltól és a sebből kifolyt váladéktól.

Macskák esetében ún. miliaris dermatitis kialakulás jellemző, amelyet ugyancsak a bolhák csípése vált ki. Ez leggyakrabban a fejen, nyakon illetve a háton kis göbök vagy pörkök formájában megjelenő bőrgyulladás.

A fentieken kívül lényeges, hogy a bolhák közti gazdái a kutyák uborkamagképű galandférgének (Dipylidium caninum). Így bolhásság esetén számolnunk kell az egyidejű féreg fertőzéssel is.

 

Megelőzés

A leginkább célravezető a bolhás fertőzöttség kialakulásának megelőzése. Megfelelő minőségű nyakörvekkel, spray készítményekkel valamint úgynevezett spot-on cseppek alkalmazásával hatékonyan védekezhetünk.

Sok bolha ellenes készítmény nem csak bolhák, hanem kullancsok sőt, akár szúnyogok, legyek ellen is védelmet biztosít. Hogy melyik készítményt használjuk, azt az befolyásolja, hogy pontosan mi ellen, mennyi ideig, milyen körülmények között, milyen módon kívánunk védekezni. Az alábbi kis összefoglaló segít abban, hogy az adott esetben melyik szert alkalmazzuk.

Fontos megjegyezni, hogy a macskák egyedi érzékenysége miatt a legtöbb kutyákra alkalmas készítményt macskákon nem alkalmazhatjuk!

A bolhák elleni védekezés során nagyon fontos, hogy kedvencünk fajának, korának és testméretének megfelelő állatgyógyászati készítményt alkalmazzunk! Minden esetben a háztartásban jelenlévő összes bolhásságra fogékony állatot kezelnünk kell. Amennyiben már fellépett a fertőzés, mindenképpen figyelemmel kell lennünk a környezet megfelelő bolhátlanítására is. Minden ilyen esetben érdemes állatorvos tanácsát kikérni.

A Frontline spray fipronil hatóanyagú készítmény, mely alkalmas súlyos fertőzöttség gyors kezelésére (4 órán belül hat) valamint alkalmazható egészen fiatal állatokon is (2 napos kortól). Fontos, hogy használatakor teljesen át kell nedvesíteni a kezelt állat szőrét, mert a készítmény csak akkor hatékony.  Egy kezelés kutyák esetében 2-3 hónapos védelmet nyújt bolhák ellen, és egy hónapig hat kullancsok ellen.

Frontline spot on: A spot on készítmények működésének lényege, hogy a hatóanyag nem csak a cseppentett bőrfelületen hat, hanem felszívódik a bőr faggyúmirigyeiben, és így a teljes bőrfelületen aktív a paraziták ellen, amikor azok vért szívnak, a vérrel felvett fiproniltól pusztulnak el. Tehát, a készítmény nem akadályozza meg a kullancsok és bolhák csípését. A készítmény 8 hetesnél idősebb kutyákon alkalmazható, 1 hónapig kullancs, 2 hónapig bolhák ellen biztosít védelmet. Macskák esetében kullancs ellen 4, bolhák ellen 4-5 hétig tartó védelmet nyújt. A frontlie spot-on kezelés után már 24 órával hatékony, ugyanakkor a kezelés előtt 48 órával nem célszerű fürdetni a kezelendő állatot.

Frontline combo: Hatása és alkalmazása megegyezik a többi Frontline termékkel, viszont pluszban tartalmaz még egy olyan anyagot is mely a bolhák petéinek és lárváinak fejlődését gátolja.

A Kiltix nyakörv kizárólag kutyákon alkalmazható. Hatóanyagai a propoxur és a flumetrin. A nyakörv hatóanyagai az állat mozgása során eljutnak a testfelület minden pontjára. A nyakörv felhelyezését követően 24 órán belül hatékony, egyetlen kritérium az, hogy folyamatosan viselnie kell a kutyának. A nyakörv 7 hónapon keresztüli védelmet nyújt a kullancsok és bolhák ellen.

Az Advantix spot on imidakloprid és permetrin tartalmú készítmény, mely kizárólag kutyákon alkalmazható. Az advantix kullancsok, bolhák, szúnyogok, lepkeszúnyogok és legyek ellen 3-4 hétig biztosít védelmet. Repellens hatású készítmény, ami azt jelenti, hogy a kezelést követően 24 órán belül megakadályozza, a fent felsorolt izeltlábúak támadásait. Tehát a kullancsok, bolhák, szúnyogok még a vérszívás előtt elmenekülnek az advantixal kezelt kutya szőréről, majd ezt követően elpusztulnak.

Az Ex-spot egy permetrin hatóanyagot tartalmazó készítmény, mely ugyancsak kutyákon alkalmazható A hatóanyag repellens hatású, tehát használata után megakadályozza a vérszívást, ugyanis a parazitákra rendkívüli taszító hatással van. Két hetes kortól alkalmazható. A kezelést követően 24 órán belül hat és 4 hétig tartja távol a bolhákat és a kullancsokat.

A Scalibor nyakörv bolhák ellen nem hatékony, kullancsok és lepkeszúnyogok ellen viszont kiváló védelmet nyújt. A nyakörv deltametrin hatóanyagú, mely a felhelyezés után szétterjed a bőr zsírszövetében, és folyamatos hatást biztosít. Nem csupán repellens hatású a kullancsokkal szemben, hanem el is pusztítja azokat.

Az Advantage spot on (hatóanyaga: imidakloprid) macskákra és nyulakra törzskönyvezett bolha elleni készítmény. A macskán lévő bolhák egy nap alatt elpusztulnak. Véd az újrafertőződéstől, macskák estében 4, míg nyulaknál 1 hétig.

Az Advocate spot on kutyákra, macskákra és vadászgörényekre törzskönyvezett, imidakloprid és moxidektin hatóanyag tartalmú készítmény, amely a bolhák mellett más külső és belső élősködők (fülrüh, rühatka, szőrtüszőatka, szív- és bőrférgesség lárvái, gyomor- és bélcsatorna fonálférgei) ellen is hat. Egyik fontos tulajdonsága, hogy hat a bolhalárvákra is, így segítve a környezetben előforduló bolha fejlődési alakok számának csökkentését. A bolhákkal történő újrafertőződéstől 4 hétig véd.

A Stronghold spot on hatóanyaga a selamectin, és az Advocate-hez hasonlóan sokféle külső (bolhák, tetvek, fülrüh, rüh) és belső élősködő (orsó- és kampós férgek, ill. szívférgesség) ellen hatékony.