Árva kiscicák felnevelése

Ez a kis összefoglaló azoknak nyújt segítséget, akik árva kismacskát találtak, és úgy döntöttek, hogy megpróbálják őt felnevelni, esélyt adva neki az életre.

Első lépés – a kor megállapítása

Miután hozzánk került, elsőként érdemes megállapítanunk a kiscicak körülbelüli korát.

7-10 naposan szemük csukva van, ha többen vannak akkor egy kis gombócba tömörülve helyezkednek el a szállító dobozukban, ekkor még teljesen süketek is, fülük lekonyult.

9-14 naposan kezd kinyílni a szemük, amelyek kezdetbenben minden kismacskának kékek. Látásuk ekkor még nem fejlődött ki teljesen. (Végleges szemszínük körülbelül 3 hónapos korukra alakul ki.)

Ebben az időszakban leginkább alszanak vagy remegve másznak a dobozukban.

21 napos koruk körül fülük feláll, hallásuk kialakul. Látásuk is sokat javul, ekkor kezdenek érdeklődni a környezetük iránt, illetve megtanulnak önállóan bélsarat és vizeletet üríteni.

4 hetes korukra már teljesen kifejlődik a látásuk, a hallásuk és a szaglásuk is. Fogaik elkezdenek nőni, és az első pépes ételt is hajlandóak elfogadni. Az evés után, ügyetlenül bár, de megteszik az első mosakodási kísérleteket is.

5 hetes korukra már szilárd junior tápot képesek enni és lassan alomra szoktathatóak.

Második lépés – állatorvos

Fontos, hogy miután eldöntöttük, hogy megtartjuk és felneveljük, minél előbb vigyük állatorvoshoz. Ez azért fontos, mert gyakran ezek a kiscicák régóta nem ettek, kiszáradtak, bolhásak, fülrühösek, férgesek lehetnek, esetleg különböző betegségekben szenvedhetnek. Előbbiek maitt elengedhetetlen a részletes állatorvosi vizsgálat, illetve a parazita ellenes kezelés.

Az elhelyezés

Az állatorvostól hazatérve, gondoskodnunk kell a kiscicák megfelelő elhelyezéséről. Körülbelül 3 hetes korukig a legalkalmasabb számukra egy kartondoboz, törölközőkkel kibélelve. Az ebben elhelyezkedő kiscicákhoz könnyen hozzáférhetünk, a törölközők pedig jól szívják a nedvességet és könnyen tisztíthatóak. Mivel a kiscicák életük első heteiben nem képesek az önálló hőszabályozásra, melegítésről kell gondoskodnunk. Az első két hétben 30-33°C hőmérsékletet kell biztosítanunk, melyet a legkönnyebben egy melegítőpárnával érhetünk el. Használhatunk ennek helyettesítésére infralámpát vagy esetleg egy közönséges spotlámpát is. Mindig ellenőrizzük a kezünkkel, hogy nem túlzottam meleg-e a kismacskák leendő helye, mielőtt belehelyezzük őket.

Érdemes a doboznak csak az egyik felét melegíteni, ígya kiscicák eldönthetik, hogy a meleg vagy pedig a hűvösebb oldalra fekszenek e. Mindenképpen folyamatosan ellenőrizzük a hőmérsékletet hőmérő segítségével.

Mind a túlmelegedés, mind a túl hideg környezet káros a kismacskák számára, akár végzetes is lehet. Nagy melegben a hőgutától, hűvösben a kihűlástől kell óvnunk őket, amely nagy mértékben lelassítja az anyagcseréjüket.

A fűtést 3-4 hetes kiscicáknál már nem kell alkalmaznunk, csak igen hideg időben lehet rá szükségük.

Az is lényeges, hogy hány kismacskát nevelünk, mivel egy kiscica nem tud testvéreihez bújva megmelegedni, ebben az esetben sokkal jobban kell ügyelnünk a hőmérsékletre. A 3-4 hetes kiscicák már ki-kimásznak a dobozból, így áttérhetünk arra, hogy egy nagyobb macska vagy kutyaszállítóba, esetleg ketrecbe helyezzük el őket, amely zárható. Ebből lehetőség szerint engedjük ki őket játszani, felügyelet mellett. igényeivel.

Etetés

Sajnos az igazán kicsi, 1-2 napos kiscicákat akik még a föcstejhez sem jutottak hozzá, igen kis eséllyel nevelhetjük fel. Minél idősebben kerül el anyja mellől a kiscica, annál nagyobb esélye van a felnevelkedésre.

A kiscicák felnevelésére csak és kizárólag a kismacskák számára készített tejpótlók alkalmasak. Egyéb anyagokkal (pl. tehéntej vagy más állatok teje) nem tarthatóak életben, mert ezek összetétele nagyon különbözik az anyamacska tejétől.

Amikor tejpótlót vásárolunk érdemes arra gondolnunk, hogy miután a kiscicák megszoknak egy adott terméket, nem szívesen esznek majd meg másfélét, ezért olyat érdemes vásárolni, melyből később - szükség esetén - újabb adagokat tudunk beszerezni. Tejpótlót beszerezhetünk nagyobb állatáruházakban (AlfaZoo, Fressnapf) illetve állatpatikákban is.

A tejpótlót a dobozán feltüntetett arányban kell bekeverni, és felmelegíteni körülbelül 38 °C fokosra. Úgy érdemes elkészíteni, hogy fél-egynapos adagot készítünk el egyszerre. Napközben az elkészített adagot hűtőben tároljuk, és mikrohullámú sütőben melegítjük fel a szükséges mennyiséget. Figyeljünk arra, hogy használat előtt rázzuk fel az előre bekevert tejpótlót, mert az leülepszik. Persze választhatjuk azt a megoldást is, hogy minden egyes etetés előtt egy adagot készítünk csak el, és azt a csapból kiengedett meleg vízzel engedjük fel.

A kereskedelemben sokféle cumisüveg kapható, melyek mind használhatók, de a legalkalmasabb a kiscicák etetésére a műanyag fecskendő. Mivel a fecskendő elülső része merev, így könnyen bele tudjuk tenni a tapasztalatlan kiscica szájába, és megfelelő gyakorlattal jól adagolható belőle a tejpótló. Miután a kiscica megtanulja, hogy a fecskendőben van a tápláléka, onnan ugyan úgy kiszippantja a tejpótlót, mint egy cumisüvegből.

Azt, hogy egy kiscicának mennyi tápszerre van szüksége, azt a kora és a súlya határozza meg. A kiscicákat érkezésükkor érdemes lemérni, és figyelemmel követni a napi testtömeg gyarapodásukat.

A kiscicák születésükkor kb. 90-120 grammosak, és életük első két hetében ezt a súlyt megduplázzák…Kezdetben naponta körülbelül 10 g-ot gyarapodnak.

Az alábbi etetési útmutató segíthet nekünk az etetések kalkulálásánál:

Kiscica kora Kiscica súlya Napi tápszer kb. Napi etetések száma
1 hetes 100 g 25-30 ml 10
2 hetes 200 g 45-57 ml 8
3 hetes 300 g 70-85 ml 6
4 hetes 370 g 90-110 ml 4
5 hetes 450 g 110-125 ml 3

A fenti táblázat útmutató csupán, természetesen ennél ehetnek többet-kevesebbet a kiscicák. A lényeg az, hogy a tendencia a növekedés irányába mutasson. Ne essünk kétségbe azonban, ha a kiscica 1-2 napot kihagy a gyarapodásban sőt esetleg elkezd fogyni, csak akkor jelent ez problémát, ha ez több napig fennáll. Ebben az esetben mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

Az egyszerre megevett mennyiség miatt ne aggódjunk, ameddig éhes nyugodtan kapjon enni. Az etetések során ügyeljünk arra, nehogy félrenyeljen, ha az orrán tejbuborékok jelennek meg azonnal hagyjuk abba a tej adagolását, és várjuk meg míg lenyeli, és felköhögi a félrenyelt kortyot…

A kiscicák is „büfiznek” az etetések után, van, hogy egészen sok tejet büfiznek fel, és ezzel sokszor teljesen összekoszolják a tiszta dobozukat.

"Pisi-kaki ügy"

A kiscicák nem képesek szabályozni a bélsár és vizelet ürítésükez, így azt anyjuk segítségével végzik el. A cicamama minden szoptatás után a gyengéden nyalogatja a kiscicák fenekét, hasát. Ekkor a kiscicák először pisilnek, majd kakilnak, és ezt anyjuk mind megeszi. Így próbálja meg tisztán tartani az almot. A pisilés és kakilás elősegítését nekünk kell elvégeznünk minden egyes etetés után, mert a kiscicák maguktól képtelenek erre. Van, aki nedves vattát használ erre a célra, de ez a gyakorlatban nem igazán praktikus. Száraz wc papírt érdemes használni, előre feltépkedve 2-2 kockányi adagokat. Ezekből is van, hogy elhasználunk kiscicánként akár 3-4 darabot is. Fontos, hogy megértsük, a segítségünk nélkül a kiscicák tényleg nem képesek "elvégezni dolgukat" így ez egy nagyon lényeges része a nevelésnek. Minden etetés után érdemes rendszerre szoktatni kiscicáinkat és elvégezni velük a tisztogatást. Ők ezt nagyon gyorsan megtanulják és engedelmesen tűrik.

A kiscicák bélsara általában pont úgy néz ki, mintha egy tubusból mustárt nyomnánk ki. Ne ijedjünk meg, náluk ez az egészséges állapot.

Szilárd táplálék

Amikor a kiscicák elérik a körülbelül 4 hetes kort, már nem elég számukra a tejpótló. A kakiltatás is rémálommá válik, a türelmetlen, kezünkben tekergő kiscica nem hagyja többé magát, a híg bélsár pedig összekoszol mindent.

Kezdetben a legpraktikusabb az, ha a tejpótlóhoz eleinte 0,5:1 majd 1:1 arányban junior tápot keverünk és kézi mixerrel alaposan elpépesítjük azt, majd ezzel szoptatjuk a kiscicákat. Ezt az új kombinációt a legtöbbjük nagyon kedveli, később a sima tejpótlóra már nem is hajlandóak visszatérni. Bélsarukk szilárdabbá válik, így takarítani is könnyebb őket. Pár nap turmix itatása után könnyedén átállnak a tiszta juniortápra, amelyet így már szívesen fogyasztanak el tálkából is, mert már ismerik a szagát.